Ribut emas Genneva timbulkan risiko politik menjelang PRU 13

10 May

Oleh Debra Chong
Penolong Pengarang Berita

Ibu (dari kiri) Lim, Che Surin dan Shanthi bergantung kepada pendapatan Genneva Malaysia sebagai pelabur. — Gambar oleh Choo Choy MayKUALA LUMPUR, 27 Okt — Pada ketika ramai orang Islam di Malaysia memulakan perjalanan pulang ke kampung bersama dengan keluarga mereka untuk merayakan upacara mengagihkan daging dan gelak tawa pada hujung minggu panjang Aidiladha ini, peniaga emas Che Surin Jusoh dari Genneva Malaysia bergelut untuk menjelaskan kepada anak berusia lima tahun mengapa mereka tidak boleh kembali ke Kedah untuk bercuti.

“Anak lelaki saya akan bertanya ‘Ma, Kenapa tak bawa Keluar? Lama tak jalan-jalan’,” penjual emas berusia 32 tahun itu memberitahu The Malaysian Insider awal minggu ini, pada ketika warga kota tergesa-gesa pulang untuk meraikan percutian Islam itu di kampung halaman.

“Saya tidak tahu apa yang hendak dikatakan … saya hanya mempunyai RM1, 000 hingga RM2, 000 dalam akaun bank saya,” tambah ibu kepada dua anak dan pencari nafkah tunggal dalam keluarga.

Che Surin adalah antara 60,000 penjual dan pembeli yang telah ditinggalkan dalam kerugian besar selepas Bank Negara menyerbu firma itu dan merampas 200kg emas bulion yang dianggarkan bernilai RM40 juta dari premis di Jalan Kuchai Lama di sini pada 1 Oktober.

Jabatan Hal Ehwal Komersil Singapura juga telah menjalankan operasi yang sama terhadap Genneva Pte. Ltd di Singapura.

Dilaporkan bahawa skim yang dikendalikan oleh Genneva menawarkan pulangan yang sangat tinggi sehingga 24 peratus setahun.

Skim bekerja adalah emas itu diletakkan berharga di antara 18 peratus dan 20 peratus melebihi kadar pasaran, dan pembeli telah dibayar jaminan pulangan bulanan kira-kira tiga peratus. Emas fizikal tidak diserahkan kepada pembeli dan syarikat akan membeli balik pelaburan selepas akhir tempoh kontrak.

Ini bermakna bahawa pulangan atas pelaburan pelanggan muncul dibiayai oleh modal prinsipal yang dimasukkan ke dalam skim melebihi kadar pasaran untuk emas.

Bank Negara juga telah membekukan akaun, cek Genneva Malaysia dan lain-lain aset, kerana mengesyaki syarikat melanggar pelbagai undang-undang perbankan dan kewangan termasuk mengambil deposit secara haram tanpa memberi emas dalam pulangan, wang haram, mengelakkan cukai, pelantikan ejen tanpa lesen, gagal untuk memfailkan dokumen berkanun, dan mewakili dirinya dengan haram sebagai firma pelaburan dan memberi penerangan palsu perniagaannya selepas beberapa aduan yang dibuat dengan pihak polis.

Tindakan bank pusat mencetuskan satu bantahan segera dari 6,000 jurujual yang dikontrakkan untuk menjual dan membeli kembali emas dari Genneva Malaysia yang telah bangkit untuk mempertahankan syarikat dan 60,000 pelanggan dari semua lapisan masyarakat, termasuk profesional dari industri perbankan seperti Che Surin, pesara, pelajar dan The Malaysian Insider difahamkan termasuk ahli-ahli politik dan pelbagai yayasan yang bekerja untuk membiayai badan amal seperti rumah anak yatim.

Sehingga kini, Bank Negara masih belum mendakwa pengarah syarikat tersebut.

Tindakan terhadap Genneva telah menyebabkan tekanan ke atas pentadbiran Najib untuk menyelesaikan kontroversi yang telah mempertaruhkan 300,000 kehidupan – menurut kontraktor Genneva dan pelanggan yang bercakap kepada The Malaysian Insider – dan boleh memberi kesan kepada peluang Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum(PRU)  ke-13 yang mesti dipanggil oleh April depan, kurang daripada enam bulan daripada sekarang.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa Putrajaya juga menyedari potensi kejatuhan politik yang tetapi terdapat kebimbangan bahawa apa-apa jenis bailout akan melibatkan beberapa bilion ringgit dan akan menjadi bahaya moral.

Che Surin kata, beliau hanya tinggal RM1,000 - 2,000 dalam akaun. — Gambar oleh Choo Choy MayBagi Che Surin yang telah bekerja untuk tiga bank sebelum mendaftar dengan Genneva Malaysia Februari tahun lepas, operasi perniagaan syarikat luar biasa telah dibuktikan sebagai rahmat tuhan apabila beliau menghadapi masalah kewangan dua tahun lalu meletakkan beliau dalam apa yang beliau gelar “musim panas gelap 2010 “.

“Saya tidak dapat membayar bil-bil saya itu,” katanya.

Wanita bertudung bulat itu menceritakan bahawa pada mulanya beliau skeptikal terhadap Genneva Malaysia apabila pelanggan bank itu menceritakan lepada beliau.

“Apabila saya menyertai, saya tidak 100 peratus yakin,” katanya, tetapi berkaitan pengelibatan beliau dalam mencuba membeli dan menjual kembali skim emas sepanjang tempoh lima bulan sebelum menjadi yakin bahawa ia berkesan.

Apa yang benar-benar meyakinkan beliau pada idea Genneva adalah kempen sokongan awam oleh orang-orang kenamaan seperti Timbalan Menteri Kewangan Datuk Donald Lim, dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang telah menggalakkan rakyat Malaysia untuk membeli emas dan bukannya meletakkan iman mereka dalam wang kertas ketika berucap pada pelancaran syarikat patuh Syariah pada 15 Disember.

Walaupun tindakan diambil oleh pihak berkuasa di Singapura dan Malaysia, Che Surin dan tiga lagi kontraktor Genneva Malaysia – apa yang syarikat itu gelar sebagai jurujual – memberitahu The Malaysian Insider bahawa mereka percaya pengurusan syarikat telah bertindak di atas melebihi batas.

Mereka marah apabila menyedari bahawa syarikat itu adalah satu skim Ponzi atau skim cepat kaya cepat walaupun pulangan sangat tinggi dimana ramai pegawai-pegawai kerajaan dan pengkritik menegaskan adalah terlalu baik untuk menjadi kenyataan.

“Kami bukanlah pelabur. Itulah salah tanggapan,” kata pesara Shereen Lim berusia 54 tahun, menunjukkan bahawa pengurusan Genneva Malaysia telah menerbitkan iklan di semua akhbar-akhbar arus perdana, termasuk-akhbar vernakular, untuk mendidik orang ramai mengenai apakah diri mereka Mac lalu, berikutan nasihat Bank Negara selepas audit terakhir dan sesi dialog dengan syarikat.

Seorang lagi pesara yang hanya mahu dikenali sebagai Othman, 62 turut bersetuju.

Bekas kontraktor binaan dan bapa kepada empat berkata Platform Perkongsian Kekayaan Genneva – Malaysia telah membantu beliau terus menyara keluarga beliau, termasuk membayar untuk pengajian anak lelaki beliau berusia 22 tahun di Amerika Syarikat, dan untuk menjaga ibu beliau berusia 88 tahun yang terlantar di Butterworth.

“Sekarang, tiada apa ditinggalkan dengan tiada ‘hibah’, komisen dan emas tersekat dengan BNM selepas serbuan,” kata Othman.

“Hibah” adalah perkataan Arab yang bermaksud “hadiah” – apa yang telah kepada pelanggan setiap bulan, kata Shanthi Masilamoney, 44, yang menyara ibu bapa tua yuzur, 16 anak angkat di samping dua anak yang beliau lahirkan,dengan pendapatan lumayan yang beliau perolehi sebagai peniaga emas Genneva Malaysia sejak dua tahun lalu.

Shanthi enggan untuk memberitahu tentang pendapatan beliau pada tahun-tahun ledakan Genneva, tetapi berkata ia membolehkan penerima gaji bukan eksekutif seperti beliau “memiliki dan memandu kereta CEO” sambil memberikan beliau kemewahan masa dengan keluarga.

Bersebelahanya, Che Surin mengangguk. Di sisi lain meja di bilik persidangan kecil di salah satu daripada tiga pejabat Genneva di Kuchai Lama, Othman dan Lim – seorang lagi ibu kepada dua anak dan pengeksport kayu yang telah mengalami kerugian perniagaan utama disebabkan oleh krisis ekonomi Eropah – menganggukkan kepala mereka bersungguh-sungguh dalam perjanjian.

Lim menganggarkan perolehan perniagaan harian syarikat RM2 bilion, sebelum perbankan dan institusi kewangan menghentikan operasi Genneva.

Empat peniaga berkata mereka telah mendesak Putrajaya untuk menubuhkan sebuah badan yang mengawal selia dagangan emas dan masih berharap kerajaan mampu memenuhi janjinya selepas perbincangan Kabinet untuk menubuhkan satu pasukan petugas untuk berbuat demikian. 

“Kami mahu peraturan supaya tidak perlu bimbang tentang kawasan kelabu yang bila-bila masa mereka boleh datang dan menyerbu kami, seperti sekarang,” kata Lim.

Tetapi dalam tempoh terdekat ini, mereka mahu kerajaan persekutuan untuk melepaskan sekatan ke atas syarikat itu.

“Kami mahu Bank Negara untuk melepaskan Genneva Malaysia dan 200kg emas bulion disita supaya syarikat itu boleh memenuhi tanggungjawab kepada pelanggan yang telah membayar untuk emas,” kata Lim.

“Lepaskan semua cek yang dikeluarkan oleh Genneva Malaysia sebelum 2 Oktober,” Shanthi mencelah.

“Cairkan akaun Genneva Malaysia,” kata Che Surin, yang mendakwa dia mempunyai emas bulion bernilai RM250,000 yang terperangkap dalam peti besi Bank Negara.

Kerajaan persekutuan bagaimanapun, telah menyatakan bahawa ia adalah tidak mungkin akur kepada permintaan peniaga emas ‘.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin telah memberitahu Parlimen pada 23 Oktober bahawa liabiliti Genneva Malaysia melebihi asetnya menunjukkan syarikat itu tidak dapat untuk membayar pulangan kepada pelabur.

Awang Adek berkata, mustahil bagi Bank Negara, yang sedang mempertimbangkan apa tindakan yang sesuai untuk diambil kepada Genneva Malaysia, untuk membayar balik pelanggan syarikat dengan nilai pelaburan mereka.

“Pada mulanya, beberapa mendapat pulangan dua peratus sebulan, tetapi ini adalah salah. Kita tidak boleh mengatakan pelabur tidak bersalah, mereka melabur dan terdapat risiko.

“Syarikat itu benar-benar akan dipersalahkan. Sama ada terdapat satu skim yang boleh memberi apa-apa pulangan baik, jika ia terlalu baik untuk menjadi kenyataan, maka ia tidak benar, “beliau dipetik berkata oleh agensi berita Bernama.

 

via http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ribut-emas-genneva-timbulkan-risiko-politik-menjelang-pru-13/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: